- Przedstawiciele Komisji Europejskiej przeprowadzili audyt na podkarpackich przejściach granicznych.
- Eksperci sprawdzali bioasekurację (zabezpieczenie) zewnętrznej granicy UE przed chorobą ASF, w tym działania realizowane przez funkcjonariuszy Krajowej Administracji Skarbowej.
Unijni eksperci odwiedzili polsko ukraińskie drogowe przejścia graniczne: Korczowa- Krakowiec, Budomierz- Hruszew, Medyka-Szeginie oraz kolejowe przejście graniczne Przemyśl- Mościska.
Tematem kilkudniowego audytu w Polsce było sprawdzenie bioasekuracji zewnętrznej granicy UE, a w szczególności sprawowanie kontroli przez właściwe organy na granicy państwowej przed przenikaniem afrykańskiego pomoru świń (ASF). Obok funkcjonariuszy Krajowej Administracji Skarbowej, w spotkaniach wzięli udział także przedstawiciele Wojewody Podkarpackiego, Inspekcji Weterynaryjnej oraz Straży Granicznej.
Działania kontrolne funkcjonariuszy KAS, w tym zakresie polegają nie tylko na kontroli pojazdów i dokumentów przewożących zwierzęta, ale także kontroli ruchu podróżnych oraz pojazdów powracających z państw trzecich po rozładunku zwierząt. Jest to szczególnie istotne w przejściach granicznych, gdzie nie funkcjonują weterynaryjne posterunki kontroli granicznej. O ile w ubiegłym roku Służba Celno-Skarbowa odnotowała dwukrotnie większą liczbę takich pojazdów na przejściu granicznym w Medyce, w porównaniu do Korczowej, to analizy prowadzone w tym roku wykazują odwrotna tendencję (ok. 30 %) więcej samochodów powracających po rozładunku zwierząt przez przejście graniczne w Korczowej.
Mając na względzie zapobieganie ryzyku rozprzestrzeniania się wirusa ASF, Krajowa Administracja Skarbowa kładzie także duży nacisk na działania informacyjne wśród podróżnych przekraczających przejścia graniczne w zakresie przywozu z zagranicy produktów pochodzenia zwierzęcego (produkty mięsne i mleczarskie). Trzeba pamiętać, że przywóz tych produktów do UE jest objęty ścisłą reglamentacją i podlega ścisłym procedurom i granicznej kontroli weterynaryjnej (zakaz indywidualnego przywozu z państw trzecich).
Produkty pochodzenia zwierzęcego mogą zawierać patogeny wywołujące choroby zakaźne u zwierząt i ludzi, dlatego przywożenie produktów mięsnych lub mlecznych spoza Unii Europejskiej grozi wprowadzeniem do UE chorób zwierzęcych. Więcej informacji w komunikacie „Choroby nie znają granic" (link otwiera nowe okno w serwisie zewnętrznym).