«Powrót

Nielegalna rozlewnia alkoholu w Koszalinie

Nielegalna rozlewnia alkoholu w Koszalinie

Nielegalna rozlewnia alkoholu w Koszalinie

duże białe pojemniki plastikowe z alkoholem.
Miejsce nielegalnej produkcji alkoholu. Duże białe pojemniki plastikowe z alkoholem, obok plastikowe butelki na drewnianych paletach.
Funkcjonariuszka celno-skarbowa na miejscu nielegalnej produkcji alkoholu. w tle kartony z pojemnikami z alkoholem.
Miejscu nielegalnej produkcji alkoholu. Aparatura do produkcji w brudnym pomieszczeniu, wokół bałagan.
  • Funkcjonariusze i pracownicy KAS zlikwidowali nielegalną rozlewnię alkoholu w Koszalinie.
  • Zabezpieczyli prawie 7 tys. litrów alkoholu o mocy 90 - 99 proc. produkowano ze skażonego spirytusu.
  • Rynkowa wartość zatrzymanego towaru to ponad 545 tys. zł.

25 maja 2018 r. funkcjonariusze z Zachodniopomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Szczecinie podczas kontroli drogowej zatrzymali samochód dostawczy. Znaleźli w nim alkohol w pojemnikach z tworzywa sztucznego opakowanych w kartony. Następnie przeszukali prywatną posesję w Koszalinie. Ujawnili, że w garażu znajduje się nielegalna rozlewnia, destylarnia i magazyn alkoholu. Na miejscu funkcjonariusze zabezpieczyli kompletną linię technologiczną służącą do odkażania alkoholu, obejmującą filtry, zbiornik do uzdatniania, pompę elektryczną, wkłady do filtrów oraz pojemniki z podchlorynem sodu.

Zabezpieczyli też 6.814 litrów nielegalnego, skażonego alkoholu:

  • 180 litrów alkoholu o mocy 90,6%,
  • 4000 litrów alkoholu o mocy 99,4%,
  • 489 litrów alkoholu o mocy 89,7%,
  • 2145 litrów alkoholu o mocy 90,0%.

Wartość rynkowa alkoholu to 545.120,00 zł. Wprowadzenie tak dużej ilości nielegalnego towaru do obrotu naraziłoby Skarb Państwa stratę 485.308 zł.
(371.219 zł z tytułu niewpłaconej akcyzy i 114.079 z tytułu niewpłaconego VAT).

Z zabezpieczonego spirytusu biobójczego można byłoby wyprodukować przynajmniej 30 tys. półlitrowych butelek wódki, która mogła trafić do nieświadomych klientów.

Picie alkoholu nieznanego pochodzenia, który najczęściej jest przechowywany w nieprzystosowanych do tego pojemnikach zagraża zdrowiu, a nawet życiu. Przerób alkoholu odbywa się w warunkach odbiegających od standardów obowiązujących wytwórców legalnych trunków. Alkohol jest często mieszany z różnego rodzaju chemicznymi środkami.

Konsumenci często nie są świadomi tego, że kupowane przez nich nielegalne alkohole powstały na bazie skażonego spirytusu i, że pijąc je mogą narazić się na utratę zdrowia. Po kilku godzinach od wypicia takiego alkoholu pojawia się senność, otępienie, osłabienie, ból brzucha, spłycenie oddechu. Zdarzają się też przypadki uszkodzenia wzroku, a nawet trwałej ślepoty.

Skażanie alkoholu powodujące jego nieprzydatność do spożycia jest uregulowane w unijnym i polskim prawie. Skażony alkohol nie może służyć do spożycia, lecz wyłącznie do celów przemysłowych np. do produkcji kosmetyków, podpałki do grilla, czy płynów do spryskiwaczy.

«Powrót