«Powrót

Polskim producentom win owocowych nie grozi „niebezpieczeństwo”

Polskim producentom win owocowych nie grozi „niebezpieczeństwo”

Polskim producentom win owocowych nie grozi „niebezpieczeństwo”

W związku z informacjami przekazywanymi przez Polską Radę Winiarstwa w sprawie „niesprawiedliwych wytycznych" Ministerstwa Finansów odnośnie do klasyfikacji taryfowej napojów alkoholowych, informujemy, że prezentowane poglądy są nieprawdziwe i niewłaściwe.

Producentom produkującym wina owocowe, np. z jabłek, gruszek lub cydr z polskich jabłek, nie grozi „niebezpieczeństwo". Ich produkty, które nie są mieszaniną np. z innymi mocnymi napojami alkoholowymi niepochodzącymi z fermentacji, innymi smakami i dodatkami zmieniającymi charakter produktu zawsze były i są klasyfikowane tak samo.

Dodatkowo przypominamy, że Ministerstwo Finansów wspierając krajową produkcję cydru i perry o zawartości alkoholu do 5% obniżyło stawkę podatku akcyzowego dla tej grupy napojów. Ministerstwo Finansów nie podejmuje żadnych działań zmierzających do odwrócenia tej sytuacji.

W przypadku pewnych napojów alkoholowych otrzymanych w wyniku fermentacji m.in. soku jabłkowego, do którego następnie dodano alkohol etylowy, substancje smakowe, aromatyczne itp. o zawartości alkoholu ok. 21 proc., ze względu na duży udział dodanego alkoholu etylowego, przez co następuje zmiana ich charakteru, klasyfikacja takich napojów nawiązuje do napojów spirytusowych, a nie winiarskich.

Inne napoje alkoholowe, w szczególności napoje będące mieszaniną napoju fermentowanego z alkoholem etylowym podlegają innej klasyfikacji, zgodnie z ogólnymi zasadami klasyfikacji napojów alkoholowych. Aby napój alkoholowy z zawartością dodanego alkoholu etylowego mógł być uznany za napój fermentowany, produkt bazowy do jego wytworzenia musi być fermentowanym napojem alkoholowym o tych samych cechach (smaku), w przeciwnym przypadku mamy do czynienia z napojem spirytusowym.

Podkreślić należy, że zasady klasyfikacji taryfowej napojów alkoholowych nie uległy zmianie. Jednocześnie przypominamy, że przy klasyfikacji taryfowej nie stosuje się przepisów prawa branżowego, w tym przepisów ustawy winiarskiej, co znajduje potwierdzenie w orzecznictwie sądów krajowych.

W związku z tym raz jeszcze przypominamy zasady klasyfikacji taryfowej. Klasyfikację taryfową towarów w nomenklaturze Wspólnej Taryfy Celnej ustala się na podstawie:

  • szczegółowych danych dotyczących produktu,
  • Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury scalonej - podanych w Taryfie celnej,
  • uwag do sekcji i działów Taryfy, które decydują o tym, jak należy klasyfikować poszczególne towary,
  • ustaleń dotyczących praktyki klasyfikacyjnej takich towarów w krajach Unii Europejskiej.

Klasyfikacja taryfowa określana jest wyłącznie w odniesieniu do indywidualnie rozpatrywanego towaru oraz na podstawie danych określonego produktu, uwzględniających, między innymi skład surowcowy, zwłaszcza po prześledzeniu całego procesu technologicznego, tj. każdego etapu produkcji.

«Powrót