Opracowywaniu Raportu na temat pełnego uczestnictwa Rzeczypospolitej Polskiej w trzecim etapie Unii Gospodarczej i Walutowej (link do strony wewnętrznej) z 2009 r. towarzyszył proces badawczy, w ramach którego pracownicy Narodowego Banku Polskiego oraz eksperci zewnętrzni z ośrodków akademickich, instytutów naukowych oraz instytucji administracji publicznej zrealizowali projekty badawcze, mające na celu pogłębioną analizę korzyści i kosztów związanych z przyjęciem przez Polskę wspólnej europejskiej waluty. Wyniki tych analiz były konsultowane w ramach cyklu seminariów odbywających się w NBP, podczas których prezentowano i poddawano pod dyskusje założenia metodologiczne oraz wyniki projektów, a następnie po uzyskaniu pozytywnej recenzji zostały opublikowane.
Karolina Konopczak, Marek Rozkrut - Wpływ wprowadzenia wspólnej waluty do obiegu gotówkowego na zmiany w poziomie cen krajów strefy euro
Karolina Konopczak, Marek Rozkrut - Wpływ wprowadzenia wspólnej waluty do obiegu gotówkowego na zmiany w poziomie cen krajów strefy euro
Karolina Konopczak, Marek Rozkrut - Wpływ wprowadzenia wspólnej waluty do obiegu gotówkowego na zmiany w poziomie cen krajów strefy euro
Wbrew oczekiwaniom formułowanym przed wprowadzeniem wspólnej waluty do obiegu gotówkowego krajów strefy euro, wydarzenie to nie było neutralne dla gospodarki. Według szacunków Eurostatu (2003), wpływ wprowadzenia euro na ogólny poziom cen był znikomy, chociaż w przypadku niektórych kategorii towarów i usług (gastronomia, kultura i rekreacja, do pewnego stopnia żywność) miały miejsce istotne efekty cenowe. Wyniki przeprowadzonego badania empirycznego wskazują jednak, że w okresie kilku miesięcy wokół wymiany waluty istotne efekty cenowe miały miejsce we wszystkich analizowanych kategoriach inflacji HICP (zagregowany wskaźnik HICP, towary konsumpcyjne, usługi konsumpcyjne, żywność oraz restauracje i hotele), z wyjątkiem rekreacji i kultury. Najsilniejszy wzrost cen występował zazwyczaj w styczniu 2002 r., tj. pierwszym miesiącu obowiązywania nowej waluty. Dla wskaźnika HICP efekt ten wyniósł ok. 0,6 pkt. proc. Podobnych zjawisk nie zaobserwowano w pozostałych krajach Unii Europejskiej, w związku z czym można je przypisać wprowadzeniu euro do obiegu gotówkowego. Efekty cenowe wprowadzenia euro miały charakter krótkookresowy, z wyjątkiem kategorii towarów, w przypadku której wystąpiły czynniki przyczyniające się do przyspieszenia dynamiki cen także w średnim okresie. Wyniki badania nie potwierdzają hipotezy kosztów menu, wskazują natomiast na skuteczność nakazu podwójnej ekspozycji cen w ograniczaniu nadużyć cenowych.
Informacje o publikacji dokumentu
|
Rejestr zmian |